Eng Hun

Programdömping a Kecskeméti Főiskolán a Kutatók Éjszakáján

Megosztás
Négy plusz 1 helyszínen, több mint 60 programmal várja a Kecskeméti Főiskola a Kutatók Éjszakáján, szeptember 25-én, pénteken este a tudásra éhes látogatókat 2-től 99 éves korig. A főiskola oktatói, kutatói és hallgatói közül mintegy 180-an közreműködnek a különböző bemutatókon, előadásokon. A hagyományosan népszerű programok mellett idén is lesznek újdonságok, hogy megszólíthassák ismét azokat is, akik az elmúlt években már jártak a rendezvényen. A programok költségeit, a felhasznált anyagokat idén „A tudomány művelői és műhelyei a Kecskeméti Főiskolán”című uniós projektből fedezi a főiskola.

HELYSZÍNEK
Mindhárom kar, a GAMF Kar, a Kertészeti Főiskolai Kar és a Tanítóképző Főiskolai Kar, valamint a homokbányai Tudósház és kertészeti kar épületében működő Petőfi gyakorló iskola is készül a Kutatók Éjszakájára, amelyet immár már hetedik alkalommal rendeznek meg a Kecskeméti Főiskolán.

HAGYOMÁNYOSAN SIKERES PROGRAMOK
Az intézmény ilyenkor szeptember utolsó péntekén minden évben megnyitja műhelyeit, laborjait, bemutatókat, előadásokat tartanak a főiskola profiljába tartozó tudományterületeken. Vannak hagyományosan népszerű helyszínek, programok, mint a robotlabor, a fényezőműhely, a mikroelektronika, a fizikai kísérletek, a hallgatói járművek, a borkóstoló, a talajlabor, a belső rajz, a csillagvizsgáló, a varázsszoba, a Leonar3Do, és még sorolhatnánk, de idén is előrukkol újdonságokkal is a főiskola.

IDEI ÚJDONSÁGOK
Ebben az évben látogathatók lesznek a fémtechnológiai műhelyek, lesz kovácsolási, anyagfárasztási, hegesztési bemutató, sőt ki lehet próbálni a hegesztőoktatást segítő szimulátort is. Láthatók lesznek kísérletek folyékony nitrogénnel, és megnyitja a főiskola az egyéjszakás autószerelő-műhelyt, ahol a Mercedes által rendelkezésre bocsátott járműveken mutatnak be korszerű járműdiagnosztikai eljárásokat. A matematikusok játékos akadályversennyel is készülnek, amihez mobil vagy tablet szükséges, és az tud végighaladni, aki nem riad meg egy-két matematikai feladat megoldásától sem. Idén már megjelenik a gazdasági képzési terület is a programkínálatban, hiszen várhatóan 2016 szeptemberétől már megkezdhetik tanulmányaikat az első gazdálkodás és menedzsment szakos hallgatók. A képzési terület oktatói három előadással készülnek a művészet közgazdaságtanáról, a mikrohitelezésről és a közösségi hitelezésről, valamint az üzleti intelligenciáról.
A Kertészeti Főiskolai Karon újdonságot jelentenek az ismeretterjesztő előadások a rovarok fejlődéséről vagy a vízhiány kérdéseiről a Homokhátságon, de lehet látni különleges zöldségnövényeket, valamint levendula, ciklámen és árvácska bemutatót is. A talajlaborban is új bemutatókkal készülnek.
A Tanítóképző Főiskolai Karon lesz egy igazán érdekes kísérlet, aminek már a címe is sokat sejtető: Az akaraterő veled van. A résztvevők megpróbálnak koncentrálással vezérelni egy kis robothelikoptert. Ha erősebb a koncentráció, akkor emelkedik a helikopter, ha gyengébb, akkor süllyed. Minden szülő szeretné, hogy a gyereke örömmel, boldogan tanuljon. Ma már létezik egy pedagógiai irányzat, a flow pedagógia, amelyik éppen ezt tűzte ki célul. A kar munkatársai és hallgatói most ezt szeretnék bemutatni a gyakorlatban is. 17-től 20 óráig hat teremben tematikus játszóház várja az 5-12 éves korú gyerekeket, az ún. tanulási minitréningeken pedig egy szülő vagy nagyszülő és egy gyerek páros vehet részt.
A Tudósházban, pontosabban a ház mellett megépített pályán négy hallgatói csapat mutatja be az általa épített tereprobotot, és idén hallhatnak a rövid dinamikus pszichoterápiáról is.

VENDÉGEK
A rendezvényre érkeznek a főiskola partnerei közül is, és hoznak magukkal a Kutatók Éjszakájához illeszkedő programot. A Mercedes kiállításának tavaly nagy sikere volt a Mercedes aulájában, mert a hangulattal igyekeztek igazodni az éjszakai programhoz. Aki követi a helyszínelős sorozatokat, annak nem kell magyarázni, hogy miért lehet helye a Kutatók Éjszakáján a rendőrségnek. A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság szakemberei egy helyszínelős mikrobusszal várják majd az érdeklődőket a GAMF Kar aulája mögött. Vendég lesz a Magyar Vöröskereszt is, a munkatársak abban reménykednek, hogy többen véradással kezdik majd a Kutatók Éjszakáját. A GAMF Kar Deák termében este 6-tól 8-ig várják a véradókat, de ezúttal mással is készülnek. Megmutatják az érdeklődőknek a vércsoport-meghatározást és a hemoglobin-vizsgálatot. A Tudósházba érkező vendégelőadótól pedig ismét megtudhatják az érdeklődők, hogy mit is tud a Leonardo program.

REGISZTRÁCIÓ
Minden program ingyenes, és a többségére nem kérnek előzetes jelentkezést, de néhányra a korlátozott férőhely miatt regisztrálni szükséges. Ilyen a Borban az egészség című program, ahol a látogatók nemcsak a bornak tulajdonított jótékony hatásokról hallhatnak, hanem meg is kóstolhatnak egy-két finom nedűt. A csillagvizsgáló kupolájában nagyon kevés a hely, ezért kérnek regisztrációt. A Boldogan tanulni programcsomag keretében a szülő/nagyszülő-gyerek páros minitréningre is szükséges az előzetes jelentkezés. Hasonlóképpen a Tudósház két programjára, az autogén tréningre és a homokbányai barangolásra is jelentkezni kell.

További részletek és regisztráció a rendezvény központi honlapján a következő link alatt:
http://kutatokejszakaja.hu/2015/esemenynaptar/index.php?menu_id=4&hely=165
Kapcsolat:
kutatokejszakaja@kefo.hu
A Kecskeméti Főiskola facebook oldala

Bejelentkezés

Nők a családban és a munkahelyen Az AIPA Alföldi Iparfejlesztési Nonprofit Közhasznú Kft. és a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület alkotta konzorcium az AIPA Nonprofit Közhasznú Kft. vezetésével sikeres pályázatot nyújtott be az EFOP-1.2.9-17. sz., a "Nők a családban és a munkahelyen" című standard felhívásra. Az EFOP-1.2.9-17-2017-00019 azonosítószámú, A "Nők a családban és a munkahelyen" című standard felhívás keretében meghirdetett pályázat megvalósítása Kecskemét Megyei Jogú Város és a Kecskeméti Járás területén c. pályázattal a konzorcium 173.118.093 Ft támogatást nyert el.  A projekt honlapja:  https://www.nokcsaladmunka.hu/   Projekt megvalósítási időszaka: 2018.01.01-2021.03.31.   A projekt teljes költségvetése: 173.118.093 Ft. A visszanemtérítendő, 100 %-os intenzitású támogatás összege: 173.118.093 Ft.