Eng Hun

NYÍR-DUÁL - A munkaerő-piaci igényekre koncentrált oktatás terjedése

Megosztás

A duális képzést bemutató elméleti és gyakorlati előadások, tapasztalatcsere, konzultáció és a Mercedes-gyárban található tanműhely meglátogatása is részét képezte a három napos NYÍR-DUÁL workshopnak, melyet az „A felsőoktatás területi, társadalmi, gazdasági szerepének fejlesztése Kelet-Magyarországon” címmel zajló TÁMOP pályázat keretein belül szerveztek Kecskeméten.

Az AIPA Nonprofit Kft. által koordinált három napos rendezvény célja, hogy a Kecskeméti Főiskolán már évek óta sikerrel alkalmazott duális képzési modellhez tartozó elméleti tudást és gyakorlati tapasztalatokat a Nyíregyházi Főiskola oktatói és a duális üzemi gyakorlatok végrehajtásában közreműködő vállalatok is sikerrel adoptálják. 

Az AIPA Alföldi Iparfejlesztési Non-profit közhasznú Kft. és konzorciumi partnerei a Kecskeméti Főiskola és a Türr István Képzési Központ közös célul tűzték ki, hogy a bizonyítottan működőképes és sikeres kecskeméti duális képzési modellt továbbfejlesztik a kiemelt járműipari térségben. Nem utolsó sorban, azt is szem előtt tartották, hogy a nálunk már példaértékűen működő rendszer mintául szolgálhat az ország más gazdasági térségeinek is. Ennek a mintának az elsajátítására érkezett vendégségbe Kecskemétre a Nyíregyházi Főiskolát képviselő oktatói csoport hétfőn.

- Egyértelmű volt számunkra, hogy a legtöbb, releváns információt ezen a rendezvényen szerezhetjük be a duális képzési rendszer kapcsán, hiszen a Kecskeméti Főiskola már több mint négy éve alkalmazza sikeresen az általa kidolgozott módszert - számolt be a workshopról Dr. Szigeti Ferenc, a Nyíregyházi Főiskola oktatója, duális képzés vezető.

- Fontos volt tehát számunkra, hogy

a legjobbaktól tanuljunk és nem csalódtunk a szervezésben.

A három nap során nem csak hasznos információkat, informatív előadásokat hallhattunk, hanem remek szakemberekkel és oktatókkal találkozhattunk valamint alkalmunk nyílt a Mercedes-gyár berkein belül betekintést nyerni a gyakorlati oktatás rejtelmeibe is. Ez különösen fontos számunkra, hiszen idén a kecskeméti modell mintájára a Nyíregyházi Főiskolán is útjára indítottuk gépész szakunkon a duális képzést, és decembertől sor kerül a hallgatók gyakorlati óráira, amelyhez most rengeteg, jól beépíthető módszert sikerült elsajátítanunk a tanműhely oktatóinak köszönhetően.

A Kecskeméti Főiskola méltán lehet büszke az öt évvel ez előtt – német mintára – kidolgozott modellre, hiszen jelenleg már 175 hallgató vesz részt az itteni duális képzésben, közülük 61 gépészmérnöki, 75 járműmérnöki, 33 műszaki menedzser és 6 fő mérnök-informatikus szakon.

Ez a sikeres modell pedig hamar követőkre talál, hiszen a nyíregyházi mellett a Salgótarjáni Innovációs Központ is érdeklődik az AIPA Nonprofit Kft. közreműködésével és koordinálásával zajló rendezvény iránt, így jövő héten ott lesz a workshop következő állomása.

Bejelentkezés

Nők a családban és a munkahelyen Az AIPA Alföldi Iparfejlesztési Nonprofit Közhasznú Kft. és a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület alkotta konzorcium az AIPA Nonprofit Közhasznú Kft. vezetésével sikeres pályázatot nyújtott be az EFOP-1.2.9-17. sz., a "Nők a családban és a munkahelyen" című standard felhívásra. Az EFOP-1.2.9-17-2017-00019 azonosítószámú, A "Nők a családban és a munkahelyen" című standard felhívás keretében meghirdetett pályázat megvalósítása Kecskemét Megyei Jogú Város és a Kecskeméti Járás területén c. pályázattal a konzorcium 173.118.093 Ft támogatást nyert el.  A projekt honlapja:  https://www.nokcsaladmunka.hu/   Projekt megvalósítási időszaka: 2018.01.01-2021.03.31.   A projekt teljes költségvetése: 173.118.093 Ft. A visszanemtérítendő, 100 %-os intenzitású támogatás összege: 173.118.093 Ft.