Eng Hun

Közel kétmilliárdos foglalkoztatási paktum Kecskeméten

Megosztás
Foglalkoztatási paktum jött létre Kecskemét megyei jogú város önkormányzata és a kormányhivatal között. Ehhez a megállapodáshoz Fülöpháza, Kunszállás, Jakabszállás és Városföld önkormányzata is csatlakozott. A közel kétmilliárd forintos, 2022-ig tartó projekt a munkaerőpiac területén fellépő változásokra kíván reflektálni, konzorciumi formában.

A célkitűzések szerint a projekt keretében a munkaerő-piaci programokban résztevők száma: 2018. október 31-ig 264 fő, programzárásig 1320 fő lesz majd. A projekt összköltsége: 1.929.000.000,-Ft, ennek 70%-a közvetlenül a projektbe vont célcsoport költségeit finanszírozza. A 2014-2020-as programozási időszakban Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata gazdaság- és közpolitikai fejlesztéseinek fő forrását a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) biztosítja. A TOP elsődleges célja: térségi, decentralizált gazdaságfejlesztés, a foglalkoztatás növelése, hozzájárulva ezzel az EU 2020 és a hazai fejlesztéspolitika céljainak eléréséhez. A fejlesztések kétszintű beavatkozás keretében kerülnek megvalósításra: megyei jogú városi és megyei szinten.

A pályázat megvalósításnak szakmai koordinálásával AIPA Nonprofit Közhasznú Kft-t bízta meg a városi önkormányzat. A projekt jelenleg a fejlesztési szakaszban jár. Az együttműködési megállapodás augusztus 24-én került aláírásra, a projekt támogatási szerződése pedig szeptember 20-án lépett hatályba.

Kik vehetnek részt a pályázatban?

A kezdeti felmérések alapján a vállalkozások 1 éven belül, több mint 80 féle munkakörben keresnek munkatársakat, közel 1000 fős nagyságrenddel. Jelentős igény mutatkozik a 8 általános iskolai végzettséggel rendelkező munkavállalók iránt. Fontos tudni, hogy a TOP pályázatban való részvétel egyik főfeltétele, hogy a munkavállaló rendelkezzen kecskeméti, vagy a másik 4 település bármelyikére szóló lakcímkártyával. A célcsoport minimum 6, maximum 12 hónapos bértámogatásra kap lehetőséget, de a munkáltató, aki bértámogatásban részesítette a munkavállalót, azt legalább a támogatott időszak felével köteles továbbfoglalkoztatni.

Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét város polgármestere a projektindító rendezvényen elmondta, változásokra, új módszerek kialakítására van szükség a térség munkaerőpiacában. A rohamosan fejlődő autóipar nem az egyetlen helyi iparág, ahol innovációról beszélhetünk: az élelmiszeriparban, a műanyagiparban és a nyomdaiparban is hasonló jelenségek figyelhetőek meg. Ezenkívül megjelent egy új terület is: a kutatásfejlesztés. Ezekre a kihívásokra kíván választ adni az az óriási összefogás, ami ebben a projektben megvalósulni látszik.

"Kecskemét hatalmas versenyelőnye, hogy ilyen erős együttműködéseket képes létrehozni a környező településekkel” – hangsúlyozta a polgármester.

„Noha ez nem a paktum feladata, de a bérekben is változást látunk majd, egyre kedvezőbb feltételekkel tudnak működni a vállalatok Kecskeméten és a környező kisterületeken” – hangsúlyozta Szemereyné Pataki Klaudia, aki azt is hozzátette, a kihívást inkább a közlekedés és az infrastruktúra ehhez kapcsolódó fejlesztési feladataiban látja, nem a megfelelő munkaerő megtalálásában.

Balogh Zoltán, a Pályázatkezelési és Közbeszerzési Osztály osztályvezetője elmondta, az oktatás minőségének javítása is nagyon fontos. „Duális metodikával, gyakorlatorientált módon képezzük majd ki a célszemélyeket” – jegyezte meg.

A védőtevékenységek ellátása pedig a Bács-Kiskun megyei kormányhivatal feladatkörébe tartozik. Ilyen feladat a foglalkoztatást elősegítő képzésben történő részvétel támogatása, a képzéshez kapcsolódó helyi, helyközi utazás, a szállás, az étkezés támogatása, a képzés idejére szóló keresetpótló juttatás és járulék biztosítása, a képzés ideje alatt igénybevett gyermekfelügyelet is. A következő lépés egy Megvalósíthatósági Tanulmány elkészítése, ez jelenti ugyanis a projektvégrehajtás alapját.

 

 
Forrás: hiros.hu
Fotó: Banczik Róbert

Bejelentkezés

Nők a családban és a munkahelyen Az AIPA Alföldi Iparfejlesztési Nonprofit Közhasznú Kft. és a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület alkotta konzorcium az AIPA Nonprofit Közhasznú Kft. vezetésével sikeres pályázatot nyújtott be az EFOP-1.2.9-17. sz., a "Nők a családban és a munkahelyen" című standard felhívásra. Az EFOP-1.2.9-17-2017-00019 azonosítószámú, A "Nők a családban és a munkahelyen" című standard felhívás keretében meghirdetett pályázat megvalósítása Kecskemét Megyei Jogú Város és a Kecskeméti Járás területén c. pályázattal a konzorcium 173.118.093 Ft támogatást nyert el.  A projekt honlapja:  https://www.nokcsaladmunka.hu/   Projekt megvalósítási időszaka: 2018.01.01-2021.03.31.   A projekt teljes költségvetése: 173.118.093 Ft. A visszanemtérítendő, 100 %-os intenzitású támogatás összege: 173.118.093 Ft.