Eng Hun

Az egész országban elfogytak a melósok

Megosztás

Az MGYOSZ alelnöke, Rolek Ferenc az MTI szerint arról beszélt, hogy Magyaroroszágon mind iparági szinten, mind területileg általánossá vált a munkaerőhiány. Ez korábban szerinte csak egyes ágazatokban jelentkezett ilyen erősen, illetve kifejezetten a magasabb bérszínvonalú Ausztriával és Szlovákiával határos nyugati országrészt érintette.

A gyárosok szerint mára azonban már a munkaerőhiány szinte mindenhol jelen van:

  • a feldolgozóipar különböző területein,

  • az idénymunkában,

  • a mezőgazdaságban,

  • a szolgáltatásokban,

  • a vendéglátásban,

  • az informatikában

  • vagy a mérnökök között.

Ezt erősíti meg a Napi.hu cikke is, amely szerint a harmadik negyedévre vonatkozó adatok alapján tovább emelkedett a munkaerőhiány Magyarországon: az ipari vállalatok több mint 70 százaléka panaszkodik a munkaerő hiányára, mint a bővülést visszafogó tényezőre. A szolgáltatószektorban is már a vállalatok több mint harmada érzi a munkaerőpiacot akadálynak, és az építőiparban ez az arány már megközelítette a 42 százalékot. 

Ráadásul a jövőbeli kilátások még rosszabbak. Ugyanis Rolek szerint elsősorban demográfiai okok miatt (na meg az elvándorlásból kifolyólag) a probléma mértéke évről évre növekszik. Ezt valószínűsítik a Napi által megkérdezett elemzők is,  akik szerint a munkanélküliség bár tovább fog csökkenni, és vélhetően a foglalkoztatottság is tovább növekszik majd a következő időszakban, ezzel együtt azonban a munkaerőhiány is egyre nagyobb problémává válik majd, és ebből fakadóan a növekedés gátja lesz.

A gyárosok mindazonáltal úgy látják, hogy az országnak vannak még belső munkaerőforrásai,

  • például a közfoglalkoztatottak egy része,

  • vagy a túl nagy részarányt képviselő költségvetési alkalmazottak átképezhetők lennének a versenyszféra számára.

Bizonyos területeken azonban szükség lenne külföldi vendégmunkásokra is, főleg szakmunkásokra. Ezzel kapcsolatban Rolek Ferenc megjegyezte: olyan külföldi munkavállalókra lenne szükség, "akik ideiglenesen jönnek ide, kulturálisan jól illeszkednek az országhoz és képesek adaptálódni."

Ezt korábban a kormány is felvetette, sőt már konkrét törvényi változtatásokat is eszközölt annak érdekében, hogy a munkaerőhiány csillapítására ukrán gazdasági bevándorlók tízezreit csábítsák az országra.

Forrás: index.hu
Fotó: mti

Bejelentkezés

Nők a családban és a munkahelyen Az AIPA Alföldi Iparfejlesztési Nonprofit Közhasznú Kft. és a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület alkotta konzorcium az AIPA Nonprofit Közhasznú Kft. vezetésével sikeres pályázatot nyújtott be az EFOP-1.2.9-17. sz., a "Nők a családban és a munkahelyen" című standard felhívásra. Az EFOP-1.2.9-17-2017-00019 azonosítószámú, A "Nők a családban és a munkahelyen" című standard felhívás keretében meghirdetett pályázat megvalósítása Kecskemét Megyei Jogú Város és a Kecskeméti Járás területén c. pályázattal a konzorcium 173.118.093 Ft támogatást nyert el.  A projekt honlapja:  https://www.nokcsaladmunka.hu/   Projekt megvalósítási időszaka: 2018.01.01-2021.03.31.   A projekt teljes költségvetése: 173.118.093 Ft. A visszanemtérítendő, 100 %-os intenzitású támogatás összege: 173.118.093 Ft.